Päivityksiä sivuilla

Päivityksiä sivuilla

6.12.

5.12.

9.11.

 • HAKA-päivä siirretty pidettäväksi Tuomarinkartanon Vinttikoirakeskuksessa, Tuomarinkyläntie 1, Helsinki

6.11.

2.11.

29.10.

26.10.

20.9.

15.9.

1.9.

31.8.

 • HAKA-päivän luennoitsijamuutos: Jirka Vierimaan jouduttua perumaan tulonsa, olemme saaneet hänen tilalleen eläinkouluttaja, eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjolan!
 • Terveystaulukko päivittetty 31.8.2018

28.8.

29.7.

14.7.

24.6.

 • Kasvattajat
 • Terveyskyselyt: Lisätty uusi kysely, Kysely pentupalstan kehittämisestä. Muistathan vastata myös muihin avoimiin kyselyihin:
  • selkäkuvatuille whippeteille suunnattu oirekysely
  • pentueseuranta
  • terveys- ja luonnekysely
 • Päivitetty Luonne – sivua: Päivitetty luonnetesti tulokset -taulukkoa, lisätty MH-kuvaus tulokset, päivitetty sivun sisältöä
 • Uusi tapahtuma: Whippet Agility Weekend 17.-18.11.2018

28.5.

7.5.

8.4.

4.4.

25.3.

24.3.

3.3.

1.3.

26.2.

21.2

 • Lisätty Tarvikemyyntiin uusia tuotteita: whippet -kirjotut villasukat ja avaimenperä

20.2.

18.2.

17.2.

14.2

8.2.

7.2.

5.2.

31.1.

30.1.

29.1.

28.1.

25.1.

24.1.

23.1.

22.1.

21.1.

7.1.

2017

23.11. Näyttelyarvostelut 2016

16.11. Tietopankki: Ranskan Kennelliiton jalostustietojärjestelmä

12.11. Kaunis Juoksija -galleria, Tarvikemyyntiin lisätty uusia tuotteita

31.10. Kasvattajat

21.10. Muut harrastukset

10.8. Tapahtumakalenteriin lisätty yhdistyksen syyskokouksen päivämäärä ja paikka

18.7. Charity Open Shown tuomariesittely: John ja Kathryn Jones, JOTHRYN, U.K.

5.7. Pentupalstan ulkoasua uudistettu. Lisätty pentupalstalle ”Pentupalstan lukuohje”, päivitetty pentupalstalla ilmoittamisen ohjetta

15.4. Ansiomerkit

13.4. Vuoden näyttelywhippet -säännöt, Uusi kiertopalkinto: Erkin Malja

5.3. Vuoden ratajuoksija- ja vuoden maastojuoksija -kilpailujen säännöt

30.1. Pentupalstan vaatimukset

10.1. Terveys – terveystaulukon päivittämistä koskevat tiedot

8.1. Mittaus ja kilpailukirjat (uusi SVKL:n mittausohje)

Kooste Whippet-Harrastajat ry:n syysvuosikokouksesta 8.12.2018

Läsnä oli 24 henkilöä. Valtakirjoja esitettiin 38 ja äänimäärä yhteensä oli näin ollen 62.

 • Vahvistettiin hallituksen esitys jäsenmaksujen suuruudesta vuodelle 2019. Jäsenmaksut pysyvät samana kuin vuonna 2018 (Varsinainen jäsen 27 €, varsinainen jäsen postitusosoite ulkomailla 45 €, perhejäsen 5 €, kasvattijäsen 10 €)
 • Hyväksyttiin hallituksen laatima toiminta- ja rahoitussuunnitelma vuodelle 2019.
 • Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Marina Aaltio.
 • Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi erovuoroisten tilalle valittiin Minna Puukko, Tuomas Tuomi ja Anne Oljemark.
 • Yhdistyksen varajäseniksi valittiin Sari Mäkiö, Miska-Alexander Argillander ja Annemari Mustonen.
 • Hallituksen muutosesityksestä pentupalstan vaatimuksiksi 1.1.2019 käytiin pitkällistä ja hyvää keskustelua, jonka päätteeksi kokous teki vastaehdotuksen, jossa uroksen alaikäraja jätettäisiin ennalleen 18 kk ja vaatimus sydämen ultraäänitutkimuksesta ehdotettiin siirrettäväksi perusvaatimuksista yhdistyksen jalostusvaatimukseksi muiden muutosehdotusten jäädessä ennalleen. Äänestyksen tuloksena vastaehdotus voitti 31 äänellä, hallituksen ehdotus sai 27 ääntä ja kolmantena vaihtoehtona ei muutosta nykyisiin vaatimuksiin sai 2 ääntä.
 • Jaettiin Vuoden Ratajuoksuwhippet ja Vuoden Maastojuoksuwhippet -palkinnot sekä palkittiin maastojuoksun EM-menestyksen johdosta narttujen CdL Sprinter Voittaja Apple Garden’s Eternal Flame, omistaja Raija Raussi ja urosten Sprinter 6. Tuulikellon Energico, omistaja Riitta Suominen.
 • .sdr

Toivotamme uudet hallituksen jäsenet lämpimästi tervetulleiksi!

Kiitos kaikille kokoukseen osallistuneille!

-sihteeri-

Agilitytoimikunnan tiedotuksia

Agilitytoimikunnan tiedotuksia

Päivitetyt agility rotumestaruus-kilpailun säännöt 1.1.2019 alkaen

Agilitytoimikunta toteutti keväällä 2018 kyselyn jäsenistölle käyttäen monivalintakysymyksiä sekä avoimia kysymyksiä sen kartoittamiseksi, kuinka selkeinä ja toimivina jäsenistö pitää rotuyhdistyksen agilitymestaruuskilpailun sääntöjä. Whippet-Harrastajat ry:n hallitukselle toimitettiin yhteenveto ja johtopäätöksiä WH agilitymestaruuksien sääntöuudistuksen tarvekartoituksesta agilitytoimikunnan esityksen taustoittamiseksi.

Agilitytoimikunnan esityksestä uudet säännöt astuvat voimaan vuoden 2019 alusta. Sääntöjä on tarkistettu siten, että säännöissä korostetaan ja selkeytetään sitä että nollatulos kirjataan virallisen tuloksen mukaisena miinusmerkkisenä tuloksena, ja että ylemmän luokan nolla voittaa alemman luokan nollan miinusmäärästä riippumatta.

Agility rotumestaruus-kilpailun säännöt

Tuki agilityn Suomenmestaruuskilpailuihin osallistuvalle joukkueelle

Whippet-Harrastajat ry ryhtyy vuodesta 2019 alkaen tukemaan agilityn Suomenmestaruuskilpailuihin lähtevän joukkueen osallistumiskuluja siten, että rotuyhdistys maksaa joukkueen osallistumismaksun. Maksu oli vuonna 2018 60 €. Tulevien vuosien joukkueilmoittautumisen hintaa ei ole vielä vahvistettu.

Joukkueen valinta:

Joukkueeseen voidaan valita Suomen Agilityliiton vahvistamien osallistumiskriteerit täyttäviä koirakoita. Kriteerit ovat tähän saakka olleet: koirakko kilpailee 3-luokassa. Joukkueen koko ja varakoirakoiden määrä noudattavat agilityliiton vahvistamaa joukkuekilpailun säännöissä sanottua.

Joukkueeseen valitaan etusijalla ne koirakot, joilla on osallistumisoikeus agilityn SM-kilpailujen yksilökilpailuun agilityliiton kunakin vuonna vahvistamien kriteerien mukaisesti. Tämän jälkeen noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:

Joukkueeseen valitaan ensisijaisesti Whippet-Harrastajat ry:n lisenssillä kilpailevia osallistumiskriteerit täyttäviä koirakoita. Ohjaajan on tullut edustaa Whippet-Harrastajat ry:tä pääasiallisena seuranaan kuluneella tuloskaudella.

Toissijaisesti koirakot valitaan koiran nollaprosentin mukaan. Koiran ohjaaja laskee koiran nollaprosentin kuluneelta tuloskaudelta joukkuehaussa ilmoitettuun päivämäärään saakka ja lähettää tulosten tarkistusta varten tarvittaessa kuvankaappauksen agilityliiton tulosjärjestelmästä tai tarvittaessa myös kilpailukirjasta.

Koiran ohjaajan on oltava Whippet-Harrastajat ry:n jäsen.

Mikäli saadaan kaksi joukkuetta (SL ja L), Whippet-Harrastajat ry tukee molempia joukkueita maksaen molempien joukkueiden joukkueilmoittautumisen kustannukset.

Joukkue valitaan vuosittain agilitytoimikunnan tai kilpailijoiden aloitteesta. Joukkue valitsee keskuudestaan joukkueenjohtajan ja hoitaa itse joukkueen ilmoittamisesta kilpailuun.

Suomen Agilityliiton ylimääräinen kokous 2.7.2018

Kokouksessa oli läsnä Whippet-Harrastajat ry:n valtuuttama edustaja, agilitytoimikunnan jäsen Anniina Oksanen.

Kokouksen päätökset on käsitelty Whippet-Harrastajat ry:n agilitytoimikunnan kokouksessa 20.7.2018, jolloin toimikunta käsitteli asioita, jotka vaikuttavat rotuyhdistysten toimintaan.

Suomen Agilityliiton (SAGI) ylimääräinen kokous kutsuttiin koolle muun muassa siinä tarkoituksessa, että kokouksessa käsiteltiin liiton talouden sopeuttamistoimet vuodelle 2018 ja niiden vaikutuksia kuluvan vuoden toimintasuunnitelmaan ja budjettiin, sekä erityistilintarkastuksesta saatuja tarjouksia. Kokous on osin seurausta siitä, ettei SAGI:n hallitukselle myönnetty vastuuvapautta vuosikokouksessa muun muassa liiton taloudelliseen tilanteeseen sekä kilpailutietojärjestelmän kilpailuttamiseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Kokouksessa oli 95 osallistujaa, joista 50 osallistui etänä.

Sopeuttamistoimet ja suunnitelmat, jotka koskevat rotuyhdistyksiä:

Kokouksessa äänestyksen kautta valittiin ratkaisu, jonka myötä SAGI valtuutettiin keräämään jäsenyhdistyksiltään 50 % suuruisen ylimääräisen jäsenmaksun kertaluontoisena vuonna 2018. Whippet-Harrastajat ry:n agilitytoimikunta järjestää vuosittain mm. koulutustoimintaa, josta yhdistys voi saada tuloja. Toimikunta tekee yhdistyksen hallitukselle esityksen, jonka tarkoituksena on kattaa agilityliiton jäsenmaksun korotus toimikunnan kautta kulkevalla rahalla niin, ettei korotus rasita muuta Whippet-Harrastajat ry:n toimintaa. Kustannuksiin ei siten mene rahaa muihin rotuyhdistyksen toimintoihin varatuista yhdistyksen varoista.

Toinen rotuyhdistyksiä koskeva konkreettinen asia on pyrkiä lisäämään myös rotuyhdistyksen lisenssillä agilityssä kilpailevien harrastajien määrää. Ovathan Whippet-Harrastajat ry:n jäsenet tietoisia, että edustusseuraansa valitessaan he voivat ostaa lisenssin myös Whippet-Harrastajien kautta? Agilitytoimikunta tulee jakamaan asiasta lisää tietoa erilaisin infoin ja kampanjoin.

Tulosilmoittelu Whippet-lehdessä

Te kisaavat whippetistit, jos haluatte koirienne tuloksia mukaan, voitte ilmoitella erityisesti nolla- ja palkintosijatuloksia, varsinkin LUVA/OIVA/SERT tuloksia toimikunnalle ja kasaamme ne ennen aineiston toimittamisen deadlinea yhteen.

Lähetä ilmoitukset osoitteeseen agility@whippetharrastajat.fi. Tulosten ilmoittamisen yhteydessä on hyvä mainita koiran virallinen ja kutsumanimi, kilpailuluokka, ohjaaja ja omistaja, kilpailupäivä ja -paikka, tulos ja vaikka kilpailun tuomarikin. Julkaisulaatuisia kuviakin voi laittaa mukaan.

Vuoden rata- ja maastojuoksijat 2018

Vuoden rata- ja maastojuoksijat 2018

Vuoden Koira -kilpailuihin osallistuvat Whippet-Harrastajat ry:n jäsenten omistamat whippetit. Vuoden ratajuoksija ja maastojuoksija -sarjojen pisteet on nyt laskettu ja palkinnot jaetaan yhdistyksen syysvuosikokouksessa 8.12.2018. Onnea menestyneille!

Pyydämme lähettämään kunkin sarjan 10 parhaan koiran kuvan 31.1.2019 mennessä Vuoden Koira -listauksia varten, jotka julkaistaan lehdessä ja web-sivuilla. Kuvat tulee joko ladata Vuoden Koira 2018 -kansioon (kuvan nimeksi koiran ja kuvaajan nimi), tai lähettää osoitteeseen web@whippetharrastajat.fi (viestiin tai kuvan nimeksi koiran ja kuvaajan nimi).

Vuoden ratajuoksija 2018

Narttu: SHANNON DOWN SAPPHIRE ISLES, om. Sari Salminen ja Anne Jokisalo
Uros: APACHE NATION’S A BUNDLEOFJOY, om. Heli Koskinen
Narttu yli 48 cm: ANGEL OF NORTH CESSNA, om. Kerttu ja Tuomas Tuomi
Uros yli 51 cm: MY WILD FUNKY FELLOW, om. Johanna Jäntti

Vuoden ratajuoksijatulokas 2018

Narttu: CWIC PRINCESS HOOLI, om. Heli Koskinen
Uros: OOCHIGEA’S Q’FOR AZORG, om. Jari Forsstén
Narttu yli 48 cm: ANGEL OF NORTH CESSNA, om. Kerttu ja Tuomas Tuomi
Uros yli 52 cm: SKYISTHEBEST TYSON, om. Helena Törmänen

Vuoden veteraaniratajuoksija 2018

Narttu: HILTON DU PACK DE LA JET, om. Anne Jokisalo
Uros: MAXWIN HURRICANE, om. Riitta Suominen
Narttu yli 48 cm: WEIKOTIN JZ-TOINI, om. Noora ja Mikko Säe
Uros yli 51 cm: MAXWIN HOOLIGAN, om. Paula ja Jaakko Stenroos

Vuoden maastojuoksija 2018

Narttu: NENATNAK CALL ME THE BREEZE, om. Terhi ja Pasi Lehtinen
Uros: TUULIKELLON EFFECTICO, om. Annemari Mustonen
Narttu yli 48 cm: SHANNON DOWN KISSED BY FIRE, om. Hanna-Mari Hartin
Uros yli 51 cm: JEWGENISTAJAN MÖHKÖ-FANTTI, Niina Leskelä

Vuoden maastojuoksijatulokas 2018

Narttu: NYANSSIN GERDA, om. Hannele Ojala, Nina Heinäaho
Uros: TARUMETSÄN IKIROUDAN TIMANTTI, om. Piia ja Pekka Vuorenpää
Narttu yli 48 cm: SHANNON DOWN KISSED BY FIRE, om. Hanna-Mari Hartin
Uros yli 51 cm: MEI DAN RHYHORN, om. Tilda Koskinen

Vuoden veteraanimaastojuoksija 2018

Narttu: BLACKBITCH’S LARA CROFT, om. Marjo Rantanen
Uros: MAXWIN HURRICANE, om. Riitta Suominen
Narttu yli 48 cm: EFFLORESCO’S LILLIAN, om. Tarja Seppänen
Uros yli 51 cm: OLD ROAD’S KAMAGURKA, om. Maria Malvisalo- Jauhiainen ja Juha Jauhiainen

Vuoden ratajuoksija 2018, kaikki tulokset Vuoden maastojuoksija 2018, kaikki tulokset

Whippet-Harrastajat ry:n logolla painatettuja vaatteita tilattavissa

Whippet-Harrastajat ry:n logolla painatettuja vaatteita tilattavissa

Nyt voit tilata laadukkaita Whippet-Harrastajat ry:n logolla painatettuja vaatteita.

Tilattavat tuotteet:

 • aikuisten huppari (naisten ja unisex -malli)
 • lasten huppari
 • T-paita (naisten ja unisex -malli)
 • softshell -takki (naisten ja unisex -malli)
 • heijastava ulkoilutakki (unisex -malli)
 • pipo heijastinpainatuksella

Tilaukset maksetaan ennakkoon. Viimeinen päivä tilausten jättämiseksi on 6.1.2019 ja maksun eräpäivä on 13.1.2019. Katso tarkemmat tilaus- ja toimitusehdot sekä tuotetiedot ja kokotaulukot tilauslomakkeesta.

TILAUSLOMAKE
Vinttikoira-lehden tilaaminen vuodelle 2019

Vinttikoira-lehden tilaaminen vuodelle 2019

SUOMEN VINTTIKOIRALIITTO RY:N JÄSENLEHTI VINTTIKOIRA

Vinttikoiralehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Vuoden ensimmäinen lehti on Kilpailukalenteri, jossa on tiedot koko vuoden kilpailuista
sekä muuta tärkeä tietoa kilpailuttajalle.

Kaikki vuoden lehdet saat maksamalla 28.2.2019 mennessä Suomen Vinttikoiraliitto ry:n tilille
Iisalmen Osuuspankki
IBAN: FI61 5068 0620 1299 89
BIC: OKOYFIHH
15 €

Maksun tietoihin ehdottomasti kirjoitettava: nimi ja osoite, jotta lehdet löytävät perille!

Vinttikoirakokeiden säännöt saatavilla painettuna
Hinta: 5 €, maksut yllä olevalle tilille
Tilaukset: vinttikoiralehti@gmail.com

Näyttelyt 2019

Näyttelyt 2019

HUOM! Tämä ei ole virallinen näyttelykalenteri, joten virheitä voi olla. Tarkista siis esimerkiksi mahdolliset tuomarimuutokset näyttelyn virallisilta sivuilta, jos niitä ei ole huomattu tälle sivulle päivittää.

KV – kansainvälinen näyttely, näyttelyssä jaetaan sertifikaatti SERT ja kansainvälinen sertifikaatti CACIB
NORD – Nord-näyttely, näyttelyssä jaetaan sertifikaatti SERT ja pohjoismainen sertifikaatti NORD SERT
KR – kaikkien rotujen (kansallinen) näyttely, näyttelyssä jaetaan sertifikaatti SERT
RN – ryhmänäyttely, näyttelyssä jaetaan sertifikaatti SERT
E – erikoisnäyttely, näyttelyssä jaetaan sertifikaatti SERT
Open Show/Tapahtuma – epävirallinen näyttely, EI jaeta sertifikaattia

2018

15.12.2018 Helsinki NORD / Paolo Coelho, Portugali
16.12.2018 Helsinki KV / C.V.Sudarsan, Intia

2019

12.01.2019 Kajaani KV / Roberto Schill
20.01.2019 Turku KV / Robert Kotlár, Unkari

24.02.2019 Nurmes RN / Helin Tenson

02.03.2019 Joensuu KV / Jarmo Vuorinen
03.03.2019 Joensuu NORD / Kari Granaas Hansen, Norja
23.03.2019 Turku KV / George Kostopoulos, Kreikka
31.03.2019 Lahti KV / Angelika Kammerscheid-Lammers, Saksa

14.04.2019 Vaasa KV / Bertil Lundgren, Ruotsi
20.04.2019 Imatra NORD / Colin Ashmore, Iso-Britannia

01.05.2019 Lahti RN
04.05.2019 Tampere NORD / Henrik Skog, Ruotsi
05.05.2019 Tampere KV / Anja Gregoire, Belgia
05.05.2019 Pöytyä RN
11.05.2019 Helsinki KV / Tiina Taulos
12.05.2019 Iisalmi NORD / Tuula Plathan
11.05.2019 Mynämäki RN
18.05.2019 Mynämäki KR
19.05.2019 Rauma KR / Matti Tuominen
19.05.2019 Seinäjoki RN / Kimmo Mustonen
25.05.2019 Hamina NORD / Lotte Jörgensen, Tanska
30.05.2019 Kangasniemi KR /  Benny Blidh Von Schedvin, Ruotsi

08.-09.06.2019 Kaarina E, Whippet-Harrastajat ry:n Erikoisnäyttely ja Open Show / Nenne Runsten, Ruotsi (kennel Airescot) ja Tomasz Kuszyk, Puola (kennel Synergy)
08.06.2019 Alavus KR
08.06.2019 Rovaniemi KV
09.06.2019 Turku RN
15.06.2019 Jämsä KR
15.06.2019 Kuopio RN
16.06.2019 Tampere RN
30.06.2019 Raasepori KR

06.07.2019 Orivesi KR
07.07.2019 Tuusula NORD
06.07.2019 Tuusniemi RN / Markku Mähönen
13.07.2019 Mikkeli KR
13.07.2019 Oulu NORD
14.07.2019 Oulu KV
20.07.2019 Helsinki E, Suomen vinttikoiraliitto r.y.:n erikoisnäyttely
20. tai 21.07.2019 Hyvinkää KR
20.07.2019 Kemi KR
21.07.2019 Kokkola KV
28.07.2019 Espoo KR
27. tai 28.07.2019 Pori KV

03.08.2019 Kuopio KV / Massimiliano Mannucci, Italia
03.08.2019 Sievi RN
11.08.2019 Turku KR
10.08.2019 Kotka KV / Arne Foss, Norja
17.08.2019 Kouvola KR
17.08.2019 Kajaani RN
17.08.2019 Kauhava RN
18.08.2019 Heinola KR
24. tai 25.08.2019 Harjavalta RN
24.08.2019 Raisio RN
31.08.2019 Riihimäki NORD

01.09.2019 Riihimäki KV
08.09.2019 Vantaa NORD
07.09.2019 Siikajoki RN
15.09.2019 Porvoo KR
15.09.2019 Muurame RN
21.09.2019 Ylöjärvi RN
28. tai 29.09.2019 Eckerö KV / Åke Cronander, Ruotsi

06.10.2019 Hämeenlinna RN
26. tai 27.10.2019 Seinäjoki KV

09.11.2019 Jyväskylä NORD
10.11.2019 Jyväskylä KV

07.12.2019 Helsinki NORD
08.12.2019 Helsinki KV

 

2019 jäsenmaksulasku lähetetään sähköpostitse tammikuussa

2019 jäsenmaksulasku lähetetään sähköpostitse tammikuussa

Jäsenmaksulaskut lähetetään sähköpostitse tammikuussa

Jäsenrekisteristä puuttuu osalta jäseniä sähköpostiosoite.

Ajantasainen sähköpostiosoite takaa, että saat:

 • Vuoden 2019 jäsenmaksulaskun sähköpostiisi. HUOM! Laskua ei postiteta erikseen.
 • Kaikki yhdistyksen pikatiedotettavat sähköpostiisi.

Yhteystietojen päivittäminen:

Voit päivittää yhteystietosi lähettämällä sähköpostin jäsensihteerillemme osoitteeseen jasenasiat@whippetharrastajat.fi. Saat sähköpostitse kirjautumislinkin, jonka kautta voit tarkistaa ja tarvittaessa päivittää yhteystietosi jäsenrekisteriimme.

Kysely pentupalstan kehittämisestä, kyselyn vastaukset

Yleistä

Kysely pentupalstan kehittämisestä toteutettiin heinä-elokuussa 2018. Kyselyn tarkoituksena oli kerätä kokemuksia, mielipiteitä ja muutosehdotuksia.

Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 36 kpl. Jäsenmäärään suhteutettuna otanta on siis verraten pieni, vain 5%. Vastaajista harrastaja oli 25 kpl ja rodusta kiinnostuneita 2 kpl muodostaen 75% vastaajista. Kasvattaja vastaajista oli 9 kpl (25%). Jäsenkasvattajia on yhteensä 39 kpl joten 9 vastausta kattaa noin 23% kasvattajista.

Kysymys 1: Tulisiko pentupalstan sääntöjä tai toimintatapoja muuttaa?

58,3% kaikista vastaajista vastasi tähän kysymykseen kyllä. Kasvattajat kokivat muutoksen vielä tarpeellisemmaksi; harrastajista 55,6% ja kasvattajista 66,7% vastasivat kyllä.

Kysymys 2: Mikä palstassa on nykyisellään hyvää ja toimivaa?

Vastauksia tähän kysymykseen annettiin 29 kpl. Tämä oli avoin kysymys. Suuri osa hyväksi ja toimivaksi koetuista asioista liittyi ulkoasuun, palstan selkeyteen ja helppolukuisuuteen. Linkit KoiraNetiin ja The Whippet Archivesiin sekä ilmoitettavien tietojen monipuolisuus sai myös kiitosta. Hyväksi koettiin myös se että ilmoituksissa kerrotaan selkeästi mitkä vaatimukset eivät täyty, ja että ilmoituksiin kerätyt tiedot ovat kattavia.

Koettiin että palstalta saa hyvin tarvittavat tiedot pentueista ja että pentua etsivät on luontevaa ohjata pentupalstaa katsomaan. Yleisesti terveystulosten kattavuus ja suositusten selkeys sai kiitosta.

Terveystulosten vaatimukset koettiin tärkeäksi, ja palstalta näkee helposti mihin rotujärjestöä haluaa rotua viedä.

Kysymys 3: Mikä palstassa ei toimi / on huonoa?

Tähän avoimeen kysymykseen tuli 25 vastausta. Vastaukset voidaan ryhmitellä pääkategoriaan:

Liikaa vaatimuksia:

 • terveys liian suuressa arvossa ja ohjaa liikaa pentupalstaa
 • kaikkien pitäisi saada ilmoittaa pentue listalla ilman mitään vaatimuksia
 • hyväksytyn juoksutuloksen vaatimus on huono, suosii juoksijalinjaa ja sekalinjaa kasvattavia
 • suosii tilastokasvattajia, liikaa nippelitietoja

Liian vähän vaatimuksia:

 • selkäkuvaukset puuttuvat vaatimuksista, niiden pitäisi olla siellä
 • uroksen ikäraja astutushetkellä vain 18kk (4kpl)
 • sydänultrauksen tulisi olla kuuntelun tilalla.
 • terveystutkimuksia pitäisi olla jo perusvaatimuksissa (ainakin sydän)

Palsta suosii tutkimattomuuteen:

 • mitä enemmän tutkitaan, sitä epätodennäköisemmin pääsee palstalle
 • LTV muutoksia ei pitäisi huomioida ollenkaan palstaan suosituksissa vaan kasvattajalle tulee antaa vapaus yhdistellä koiria tämän suhteen vapaasti
 • pikkuvikainen tutkittu ei pääse mutta tutkimaton pääsee
 • jos toiselta on selkä kuvattu ja toiselta ei niin ei pääse palstalle. Ei saisi olla näin

Vastauksissa pohdittiin myös miten luonnevaatimusta voidaan valvoa, ja toisaalta toivottiin että lyhyet kuvaukset emän ja isän luonteista olisi hyvä näkyä ilmoituksissa.

Vastauksissa tuotiin esiin epäkohtia poikkeuslupakäytäntöön liittyen. Kun tarkastellaan myöhemmin poikkeuslupakäytäntöön liittyviä vastauksia, on selvää että toimintatapaa ei tunneta; missä tilanteessa poikkeuslupaa tarvitaan ja missä tilanteissa sitä ei voida myöntää on selvästi epäselvää. Tätä tullaan selventämään esimerkein pentupalstalla.

Myös palstan jako jalostusvaatimusten täyttäviin ja muihin yhdistelmiin oli usean vastaajan mielestä ongelmallinen tai huono. Vastausten mukaan se harhaanjohtaa ostajaa luulemaan että jalostusvaatimukset täyttävästä yhdistelmästä saa paremman koiran tai hankaloittaa lukemista ja tekee palstan sekavaksi.

Kysymys 4: Millaiset pentupalstan sääntöjen / kriteerien tulisi olla?

Avoin kysymys, vastauksia 24. Kuusi vastaajaa toteaa nykyisten olevan hyvät sellaisenaan, ja koettiin että on hyvä että myös pentueet jotka eivät täytä kaikkia kriteereitä voidaan ilmoittaa. Yleisesti toivottiin, että vaatimukset olisivat sellaiset että ne estäisivät pentutehtailua, kannustaisivat avoimuuteen ja toisaalta ohjaisi voimakkaammin rodun jalostusta. Toisaalta toivottiin että kaikki pääsevät palstalle, ilman mitään kriteereitä. Osa vastaajista toivoi lisää terveystarkastuksia vaatimuksiin lisättäväksi (ei eritelty mitä), mutta arveltiin sen vaativan PEVISAan liittymistä.

Tärkeäksi koettiin että kaikki, tai ainakin mahdollisimman moni syntyvä pentue ilmoitettaisiin palstalla.

Tässä osiossa tuotiin esiin paljon samoja asioita kuin edellisessä kysymyksessä. Nämä muutosehdotukset on listattu kaikki yhteen kaikista osioista.

Kysymys 5: Kasvattajan on mahdollista anoa poikkeuslupaa. Onko tämä menettely sinusta toimiva?

59% vastaajista koki että menettely on toimiva. 23 % vastasi ”Ei” ja 18% vastasi ”En osaa sanoa”.

Kysymys 6: Onko poikkeusluvan hakeminen helppoa?

85% vastaajista vastasi ”En osaa sanoa”. Kolme vastaajaa, 9% vastasi ”Ei” ja kaksi vastaajaa, 6% vastasi ”kyllä”.

Kysymys 7: Mitä kehitettävää / muutettavaa näet poikkeuslupamenettelyssä?

Vastauksia tarkastellessa on selvää että poikkeuslupamenettelyä tulee selventää ja ohjeistusta tarkennettava esimerkein. Se koetaan hankalaksi, ei toimivaksi, epäreiluksi ja jopa puolueelliseksi.

Poikkeuslupamenettelyyn toivottiin lisää ohjeistusta ja selvennyksiä suoraan vastauksissakin. Mitkä seikat vaikuttavat ja mitä asioita otetaan huomioon. Selkeys ja läpinäkyvyys varmasti myös korjaisivat niitä väärinkäsityksiä, mitä poikkeuslupamenettelyyn liittyy / on kuultu.

Muutama vastaaja pohti onko poikkeuslupamenettely vain kumileimasin, onko niitä koskaan kielletty? Pohdittiin myös että moni kasvattaja kokee poikkeusluvan hakemisen periaatteellisista syistä nöyryyttävänä kun samaan aikaan palstalle pääsee sillä, että koiralta ei löydy juuri mitään tuloksia. Toisaalta koettiin että liian herkästi tulee poikkeuslupaa anoa, mutta toisaalta poikkeuslupa voisi laajentua koskemaan tutkimattomia (selkä, sydän, silmät).

Poikkeuslupamenettelyn poistoa toivottiin ja perusteltiin seuraavasti:

 • Ilmoitus tulisi päästä palstalle puutteellisena, jolloin puutteen vakavuuden arviointi jää ostajalle
 • Koiran tutkineen eläinlääkärin lausunto terveydestä pitäisi riittää pentupalstalle pääsyyn ilman poikkeuslupia. Yhdistyksen mielipide ei voi ajaa eläinlääkärin ohi. Lisäksi miksi täysin tutkimattomat koirat pääsevät palstalle ilman poikkeuslupaa? Rankaistaan tutkittuja ja kannustetaan käyttämään tutkimattomia?!
 • Poikkeuslupakäytäntö on huono, koska se jättää tulkinnanvaraa, ja myös eriarvoiseen asemaan hakiijat. Kuka osaa/ymmärtää perustella poikkeuslupaperusteet, tai kuka jättää poikkeuslupa-anomuksen tekemättä kun ei tiedä mitkä olisivat riittävät perusteet.

Tiukennuksiakin toivottiin, mm.

 • avoimen tuloksen aortanahtaumasta saanutta koiraa ei tarvitsisi käyttää jalostukseen edes terveen parin kanssa. Rodussa riittää populaatiota tarpeeksi terve-terve parituksiinkin.
 • tarkempi tarkistus ja tiukemmat myöntöperusteet.

Kysymys 8: Onko sinulla muuta palautetta tai terveisiä aihetta koskien?

Kiitosten lisäksi joitain muutosehdotuksia oli tässä osiossa. Nämä löytyvät listasta johon kaikki muutosehdotukset on listattu.

Muita kommentteja:

”Minusta on hyvä, että kaikki halukkaat (pl. poikkeuslupaa edellyttävät tai jos sitä ei ole myönnetty) pääsevät pentupalstalle. Vähentää todennäköisesti Tori.fi ym vastaavissa ’villeissä’ palstoissa ilmoittelua. Monet pennunostajat (myös ensikertalaiset) alkavat olla jo niin valveutuneita, että osaavat edellyttää terveystarkkeja ja tuloksia harrastuslajeista jne. Ennemminkin herää kysymys, miksi on menestyksekkäitäkin (lajissa kuin lajissa…) kasvattajia, jotka eivät ilmoita pentueistaan pentupalstalla? Ovatko he kenties terveystutkimus-vastaisia eivätkä ”uskalla” tutkituttaa vanhempia koska tietävät, että jotain voi löytyä?”

”Ymmärrän että aihe on vaikea eikä siihen ehkä löydy täydellistä kompromissia. Koskaan ei varmaan ihmiset tule olemaan yhtä mieltä, millainen yhdistelmä on liiallinen riski, mutta tärkeintä olisi kuitenkin tutkimiseen kannustaminen ja avoimuus.”

”En löytänyt tietoa, kuinka vanha saa olla eläinlääkäritodistus esim. poikkeuslupaa haettaessa??”

”WH pentupalsta toimii monen rotuyhdistyksen esimerkkinä, koska asioista kerrotaan avoimesti. Olen ylpeä WH JTO:sta!”

”Päivitykset tulee hitaasti. Olen joutunut odottamaan lähes kuukauden, että lähettämäni pentulomakkeen tiedot julkaistaan.”

”Älkää tehkö terveestä juoksevasta sairasta liialla tutkimuksella. Koiran ikä kun kuitenkin on vain noin 13 vuotta.”

”Voisitte avata kannustusrahatilin tai ”whippet tutkimussponsoritilin” johon voisi halutessaan lahjoittaa rahaa. ”

”Nykyisen pentupalstan vuoksi yhä useampi kasvattaja taitaa myydä pentunsa muiden väylien kautta ja tämä toiminta tulee varmasti lisääntymään mikäli asiat tehdään liian vaikeiksi.”

”Huutelijoita riittää aina. Älkää välittäkö niistä, jotka tuntuvat arvostelevan työkseen ”kaikkea mikä liikkuu” (paitsi itseään). Minusta pentupalsta on erittäin hyvä nykyisellään. Ei ole mitään syytä tehdä liian tiukkoja rajoja. Porkkana toimii paremmin kuin keppi, kun on kyse vapaaehtoisista terveystarkastuksista. Keep up the good work! 👍”

”Hyvä, kun kehitätte palstaa, se on jo keskivertoa parempi”

Muutosehdotukset poimittuna kaikista vastauksista:

Lisätietoja ilmoituksiin:

 • Rataennätykset näkyviin
 • Kuinka mones pentue koiralla on
 • Sukusiitosaste näkyviin
 • tiedot vapaista pennuista paremmin näkyviin
 • Mittaustulos näkyviin
 • DNA testaus (viitaten greyhound-whippeteihin)
 • Suora linkki ilmoituksessa koetuloksiin
 • mahdollisuus liittää kuvia
 • TWA linkki kaikkiin ilmoituksiin
 • Erillinen sivu jossa kerrotaan sairauksista ja niiden huomioimisesta jalostuksessa ja eri sairauksien vaikutuksesta koiran arki-elämään.

Muutosehdotuksia vaatimuksiin:

 • sydänultra lisättävä perusvaatimuksiin
 • sydänkuuntelumahdollisuus otettava pois
 • uroksen alaikäraja astutushetkellä nostettava 24 kk
 • Poikkeuslupakäytäntö otettava pois kokonaan
 • Kohdat ”vanhempien tulee olla fyysisesti ja psyykkisesti terveitä” sekä ”kasvattajan tulee selvittää lähisuvussa esiintyvät sairaudet” ovat täysin naurettavia. Itsestään selvyyksiä varmasti kasvattajille mutta joita yhdistys ei pysty mitenkään valvomaan. Eli ei voida vaatiakaan kun ei valvota.
 • Ulkomaisten urosten käyttöä helpotettava
 • kaikkien terveys- ja koetulosten tulisi olla lisäarvoa ja kannustaa siten tutkimaan, ei edellytys.
 • Ulkoasuun liittyvät ehdotukset:
 • Ei jaottelua täyttää / ei täytä vaan kaikki yhteen pötköön jalostusvaatimukset täyttävään joku kuva tai ”leima” merkiksi
 • varaustilanne tulisi päivittyä useammin
 • Voisiko kasvattaja päivittää ilmoitustaan itse?
 • Suositukset täyttävät pitäisi nostaa esille ensimmäiseksi.
 • Tittelit haaleammalla harmaalla koiran nimeen verrattuna (musta väri).
 • Lokerot tiedoille, selkeä rivitys
 • Kohta ”muuta” johon voisi laittaa vaikka agi tuloksen tms.
 • pelkkä yhdistelmä ja linkki koiranetiin.

Muita ehdotuksia:

 • Ei-jäsenelle mahdollisuus ilmoittaa maksua vastaan
KUTSU: Sääntömääräinen syyskokous 8.12.2018

KUTSU: Sääntömääräinen syyskokous 8.12.2018

WHIPPET-HARRASTAJAT RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSVUOSIKOKOUS

Aika: Lauantai 8.12.2018. Valtakirjojen tarkistus klo 12:30 alkaen, kokous alkaa klo 13:00.

Paikka: Tuomarinkylän Vinttikoirakeskus, Tuomarinkyläntie 1, HELSINKI.

KOKOUKSEN ESITYSLISTA:

 1. Valtakirjojen tarkistus
 2. Kokouksen avaus
 3. Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden (2) pöytäkirjan tarkastajan sekä kahden (2) ääntenlaskijan valitseminen
 4. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
 5. Esityslistan hyväksyminen kokouksen työjärjestykseksi
 6. Vahvistetaan jäsenmaksujen suuruus vuodelle 2019
 7. Esitetään hyväksyttäväksi hallituksen laatima toiminta- ja rahoitussuunnitelma vuodelle 2019
 8. Valitaan hallituksen puheenjohtaja
 9. Toimitetaan hallituksen varsinaisten jäsenten vaali erovuoroisten tilalle sekä varajäsenten vaali
  – Erovuoroiset varsinaiset jäsenet: Anna Mikkonen, Minna Puukko, Tuomas Tuomi
  – Erovuoroiset varajäsenet: Sari Mäkiö, Mikko Säe, Anne Lång
 10. Valitaan kaksi (2) tilin- tai toiminnantarkastajaa ja kaksi (2) varatilin- tai toiminnantarkastajaa
 11. Päätetään hallituksen muutosesityksestä pentupalstan vaatimuksiksi 1.1.2019 alkaen (liite 1)
 12. Muut esille tulevat asiat:
  – Asioista, joita ei ole kokouskutsussa mainittu, voidaan keskustella, mutta ei tehdä päätöksiä
  – Vuoden Ratajuoksuwhippet –palkintojen jakaminen
  – Vuoden Maastojuoksuwhippet –palkintojen jakaminen
 13. Kokouksen päättäminen

Tervetuloa!

WHIPPET-HARRASTAJAT RY:N HALLITUS

LIITE1 Pentupalstan muutosehdotukset
LIITE2 Kokouskutsu ja valtakirjapohja