Luonne

HISTORIAN JA KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUOVAAMA LUONNE
Rotumääritelmän mukaan whippet on luonteeltaan ihanteellinen seuralainen, joka sopeutuu hyvin kotioloihin ja urheilulliseen ympäristöön. Whippet on lempeä, kiintyvä ja tasapainoinen. Hylkääviä virheitä ovat aggressiivisuus ja voimakas arkuus. Rodun käyttötarkoitus on kilpajuoksija.

Whippet on luonnostaan erinomainen lemmikki ja perheenjäsen, jolla on hyvä ajovietti ja kilpailullinen luonteenlaatu. Nämä ominaisuudet ovat muotoutuneet jo rodun taustahistorian aikana ja säilyneet samanlaisina tähän päivään saakka. Whippet oli työläisten koira, joka eli omistajansa taloudessa ja perheen keskellä saman katon alla, juosten vapaa-ajan vedonlyöntikilpailuissa ja kenties tuoden satunnaisen jänisjahdin tuloksena ylimääräistä lihaa pöytään. Työläiselle koira oli arvokas omaisuus, joka haluttiin pitää liki perhettä ja sen piti siitä syystä sopeutua elämäntyyliin. Constance O. Miller (Gazehounds: The Search for Truth, 1988) kirjoittaa: ”… luonnollinen siisteys, huomattava riippuvuus ihmisperheestä, vastahakoisuus mennä ulos sään ollessa kylmä tai märkä ja taipumus nukkua peiton alla, muodostuivat vaalituiksi ja valikoiduiksi rotuominaisuuksiksi… aivan yhtä paljon kuin se äärimmäinen innokkuus ja energia, kun oli kilpailun aika. Nämä ominaisuudet ovat säilyneet kaivostyöläisten perintönä, hiilipölyn ja työläisperheiden keskuudessa erityisesti vaalittuina timantteina.”

Whippetin tunnetuksi tuleminen ja nousu työläisten koirasta ylempien yhteiskuntaluokkien suosioon ajoittuu näyttelytoiminnan alkamisen alkuaikoihin 1800-lopun loppupuolelle.  Millerin mukaan whippetin suosio ”ei ollut sen juoksijan olemuksen ansiota, vaikka sekin oli merkittävä, vaan sen ominaisuudet mitä hurmaavimpana ja rakastettavimpana lemmikkinä, sekä sen hienostunut viehkeys, mitkä synnyttivät antaumuksellista omistautumista rodulle sitä mukaa, kun sen tunnettavuus rotuna kasvoi”.

Ollakseen jännittävään urheilulajiin tarkoitettu koira, whippet on kotikoirana kaikkein miellyttävin. Se on uskollinen, kuten greyhoundit tunnetusti ovat, sekä kaikin puolin älykäs, kuten kettuterrieri, eikä se ole kuitenkaan ulkoillessa ylettömän itsenäinen eikä sisällä talossa liiallisen äänekäs ja levoton. Todellakin, kukaan koirien ystävä ei voi vastustaa tätä pientä iloista, kaunista ja rakastavaa seuralaista. Jopa karaistuneiden työläisten joukossa, joiden whippetkilpailut ovat parhainta urheilua siinä missä coursing ylemmän luokan parissa, näkee whippetiä yleensä hellittävän ja hellittävän nimenomaan kuten omaa lasta.

Jacques Boulenger

Animals of Sport, 1912

KÄYTTÄYTYMINEN PERIYTYY
KÄYTTÄYTYMISEN ARVIOINTIMENETELMÄT