Whippet rotuna

WHIPPET ROTUNA

Vinttikoirien pieneen ryhmään, joita Suomessa tunnetaan 13 eri rotua, kuuluu myös WHIPPET, toiseksi pienin vinttikoirarotu. Whippet on keskimäärin kooltaan n. 45-51 cm korkea ja painaa n. 9-15 kg. Se on lyhytkarvainen, hajuton koira, jossa silmää viehättää ensikatsomalta erittäin siro, mutta voimakkaan lihaksikas vartalo, sulava liikunta ja mitä lempein käytös. Vinttikoirat aiheuttavat ihmisten keskuudessa usein ihmettelyä ja ennakkoluuloja sen niin kovin erilaisen ruumiinrakenteen vuoksi. Vinttikoiria ei pidetä nälässä, jotta ne olisivat vinttikoiran näköisiä, ne vain yksinkertaisesti ovat luonnostaan sen mallisia.

Kapea, pitkä pää, kapea, lihaksikas vartalo, pitkä, ruoskanomainen häntä ja ”suhteettoman” syvä rintakehä kuuluvat vinttikoiran tyyppiin. Whippetin vartalo on kehitetty valtaviin nopeuksiin (hetkellisesti jopa 60km/h), ketteriin loikkiin ja nopeisiin tilanteisiin. Sen syvän rintakehän on annettava suojaa ja tilaa voimakkaalle sydämelle ja keuhkoille. Sen hyvin muodostuneet lihakset takaavat voiman ja kestävyyden. Useimmat tuntevat whippetin nimenomaan kilpaa juoksevana koirana. Tämä harrastus asettaa koiran kunnolle aivan erityisiä vaatimuksia.

Whippet rakastaa retkeilyä luonnossa perheen parissa ja jos sen opettaa jo pennusta asti olemaan irti ja tulemaan luokse kutsuttaessa, se on näöllä metsästävänä rotuna suhteellisen helppo irtipidettävä. Whippet lähtee irti ollessaan mieluusti juoksentelemaan – varsinkin aukeilla paikoilla – myös riistan (esim. jänis) perään, mutta usein nämä ajopyrähdykset päättyvät jahdattavan kadottua näköpiiristä muutaman minuutin jälkeen. Whippetin kontaktihakuisuutta kannattaa koulutuksessa hyödyntää alusta alkaen. Kun whippet on saanut ulkoilla irti pennusta lähtien, irtiolo menettää ikään kuin merkityksensä, eikä koira lähde niin helposti omille teilleen.

Whippet on näöllä metsästävä koira, sprintterinä se ei aja useita kymmeniä kilometrejä samaan tapaan kuin esim. suomenajokoira, joka käyttää metsästyksessä hajuaistiaan. Omassa elementissään whippet on saadessaan juosta tuulen nopeudella vapaana nurmikentällä tai jollain muulla aukealla paikalla. Whippet ulkoilee myös sadesäällä tai kovalla pakkasella, mutta pikaisen pissatuslenkin jälkeen se mieluusti kömpii isäntäväkensä peiton alle tuhisemaan.

Kovimmilla pakkasilla whippet on hyvä pukea tuulta pitävään takkiin, mutta pikkupakkasilla ja talvisilla pikaisilla ulkovisiiteillä takki ei ole välttämätön. Tässäkin asiassa toimii ”maalaisjärki ja maltti”, jos whippetin pukee takkiin heti kun on vähänkin pilvistä, koiran kylmänsietokyky laskee.

Vastoin yleistä luuloa whippetiä ei tarvitse lenkkeilyttää kymmeniä kilometrejä päivässä. Whippet tyytyy monen muun koirarodun tavoin normaaliin, perinteiseen lenkkeilyyn. Puolitoista-pari tuntia päivässä jaettuna kahteen – kolmeen lenkkiin riittää useimmille. Lisäksi whippetiä tulisi juoksuttaa irti aina mahdollisuuksien mukaan, kuitenkin viikottain. Kaupunkialueella whippetiä pitää helpoiten irti koirapuistossa, mutta myös erilaiset niityt, hiekkakentät, nurmialueet ja puistikot tarjoavat sille mieluisen juoksuhetken silloin kun ajotietä ei ole lähettyvillä ja muukin ”liikenne” alueella on minimissä. Mikäli koiraa aiotaan kilpailuttaa radalla tai halutaan sen menestyvän näyttelykehissä on lenkkeilyt suunniteltava sen mukaisesti.

Vaikka whippet on rotuna erittäin kiltti, se ei suinkaan tarkoita sitä, että se olisi luonteeton. Sen toinen minä on erittäin rohkea ja terhakka ja se tulee erinomaisesti toimeen toisten koirien ja ihmisten kanssa.

Aivan oma lukunsa on rodun hyvä terveys, joka on varteenotettava asia tämän päivän monien sairaiden rotujen keskellä. Lonkkavika, krooniset silmä- ja korvasairaudet ovat suhteellisen tuntemattomia whippeteille. Samoin luonnevika, aggressiiviset yksilöt ovat rodussa harvinaisuus. Jonkin verran yleistyneestä eroahdistuksesta on yhdistyksen sivuilla laaja-alainen artikkeli. Nykytietämyksen mukaan ihmisen pystyessä tarjoamaan koiralleen rodunomaisia aktiviteetteja, runsaasti liikuntaa ja virikkeitä, vältetään koiran turhautumista joka ilmenee mm. kotona tapahtuvana ”tihutyönä”. Johdonmukaisella kasvatuksella ja sopivalla suhteella rajoja & rakkautta saavutetaan yleensä tasapainoinen, hyvinvoiva koira.

Harrastuskaverina whippet on monien mahdollisuuksien koira. Se on loistava rotuvalinta sellaiselle, joka ei tyydy pelkästään lenkkeilyyn, vaan haluaa harrastaa muutakin. ”Köyhän miehen vinttikoiralla” on pienestä koostaan huolimatta suuren koiran ominaisuudet. Sen kanssa voi harrastaa mm. agilitya, jäljestystä, etsintää -ja eipä whippet ole enää tottelevaisuuskentilläkään outo näky. Myös näyttelyistä kiinnostuneelle whippet sopii mainiosti. Sen linjakas ulkonäkö, vauhdikkaat liikkeet ja hieno käytös ihastuttavat yhtä hyvin kehässä kuin kehän reunoillakin olevia. Whippet oppii suhteellisen helposti, on kontaktihakuinen, herkkä ja tunteellinen eläin, jota harvoin tarvitsee kovistella ja jolle tarvitsisi korottaa ääntään.