Muut harrastukset

MUUT HARRASTUKSET

Mitä harrastat whippetisi kanssa? Lähetä kuva sekä kuvaus lajista osoitteeseen web.whippet@gmail.com, niin lisäämme ne tälle sivulle.

Älykkäänä ja sopeutuvaisena koirana whippet on mitä mainoin harrastuskaveri moneen lajiin. Whippetin miellyttämishalu ja motivoituminen vaihtelevat yksilöllisesti, mutta kun ohjaaja oppii lukemaan koiraansa ja löytää koiralleen sopivan motivointitavan ja harjoituksen määrän (toistot), whippetin kanssa voi tehdä melkein mitä tahansa. Whippet on melko ohjaajaherkkä rotu ja saattaa kyllästyä helposti, joten yhteistyö whippetin kanssa on omiaan kehittämään ohjaajan omia taitoja.

TOKO

Tokolla tarkoitetaan tottelevaisuuskoetoimintaa, harrastajien keskuudessa termi on taipunut tarkoittamaan myös tottelevaisuuskoulutusta yleensä. Koulutuksen tarkoitus on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tottelevaisuuskokeella testataan koulutuksen tulosta eli koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiralle opetetun käyttäytymisen tasoa. Koetoiminnan tavoitteena on myös lisätä tietoa koiran oppimiskyvystä sekä koulutuksen mahdollisuuksista koiran yhteiskuntakelpoisuuden parantamisessa. Lisäksi tavoitteena on eläinystävällisen ja terveen kilpailuhengen luominen sekä harrastuksen lisääminen. Tottelevaisuuskokeita saavat järjestää Kennelliitto, kennelpiirit, rotujärjestöt, piirien jäsenyhdistykset ja rotua harrastavat yhdistykset.

TOKO säännöt

 

JÄLJESTYS

Besties Q-Luisa

Besties Q-Luisa

CANICROSS ELI KOIRAJUOKSU

Canicross eli koirajuoksu on lumettoman vuodenajan valjakkolaji.

Koirajuoksun aloituskynnys on huomattavasti alempi verrattuna esimerkiksi koirahiihtoon. Hiihtotekniikan perusteiden hallinnan ja hiihtovarusteiden hankinnan sijasta ohjaajalle riittävät pelkät lenkkitossut. Lisäksi kontrolli koiraan on helpompi säilyttää jalkaisin kuin esim. suksien ja sauvojen tai polku-/potkupyörän kanssa. Mikä tahansa ulkoilu vetovaljaissa olevan koiran kanssa ei kuitenkaan ole koirajuoksua, sillä koirajuoksussa koiran pitää vetää juoksijaa. Useimmat koirat oppivat vetämään oikeaoppisella ja sitkeällä harjoittelulla. Vetoharjoittelu luo tehokkaasti kuntopohjaa myös muissa kuin valjakkourheilulajeissa kilpaileville koirille ja ohjaajille.
Suomen Valjakkourheiluliitto ry, lajiesittelyt

Mistyq Chanson © Riikka Keskinen

Mistyq Chanson © Riikka Keskinen

LUKUKOIRA- JA KAVERIKOIRATOIMINTA

Lukukoira- ja kaverikoiratoiminta ovat vapaaehtoista, eläinavusteista toimintaa. Eläimen ohjaajan tulee olla perehdytetty eläinavusteiseen toimintaan, sekä laitos- ja asiakaskäyntien tekemiseen. Koulutusta ja toimintaa järjestetään mm. Suomen Karva-Kaverit ry:n ja Kennelliiton toimesta.

Eläinavusteisessa toiminnassa mukana olevan koiran tulee soveltua tehtävään. Se on terve ja hyvinvoiva, nauttii vieraiden ihmisten seurasta ja läheisyydestä, osaa rentoutua eri ympäristöissä ja tilanteissa sekä on perustottelevainen ja ohjaajansa hallinnassa.

Lukukoira Numa, Paletin Nitroninja (c) Opa Latvala

Lukukoira Numa, Paletin Nitroninja (c) Opa Latvala

Lukukoiralle lukeminen on osa lukemaan innostamista. Lukukoiran tehtävänä on kuunnella lukijaa ja olla läsnä. Koira ei arvostele eikä huomauttele virheistä, hitaudesta tai epäröinnistä. Koiran läsnäolo rentouttaa lukijaa ja lievittää stressiä. Lukukoirat työskentelevät pääasiassa kirjastoissa.
Kennelliitto

Kaverikoira Taimi, Sagramour Groovy Shiraz © Jonna Lemmetyinen

Kaverikoira Taimi, Sagramour Groovy Shiraz © Jonna Lemmetyinen

Kaverikoiratoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa koira tuo iloa, elämyksiä ja läheisyyttä ihmisille, joilla ei ole omaa koiraa. Kaverikoiranohjaajat vierailevat koiriensa kanssa esimerkiksi lasten, kehitysvammaisten ja vanhusten luona erilaisissa laitoksissa, kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa. Toiminnan tavoitteena on ihmisten ilahduttaminen ja piristäminen. – Kennelliitto

DOBO

Dobo on koiran ja ohjaajan yhteinen liikuntamuoto, joka on suunniteltu kasvattamaan sekä ohjaajan että koiran lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta  ja tasapainoa. Dobo-harjoitukset tehdään pääasiassa käyttäen apuna tasapainotyynyjä ja ovaalin muotoisia palloja. Harrastuskoirilla, varsinkin sellaisissa lajeissa, johon kuuluu käännöksiä vauhdissa ja joissa tarvitaan hyvää kehon hallintaa dobosta on erityistä hyötyä. – www.dobo.fi

Dobo2

Hippu, Zaraque’s Juliet In Temptation

Dobo1

Hippu, Zaraque’s Juliet In Temptation

MUITA HARRASTUKSIA

Vesipelastus, Nose Work, koiratanssi, Flyball, paimennus, etsintä…

Harrastukset VEPE

Pikkuliisan Rakas Majesteetti vepe -harjoituksissa

Muut harrastukset paimennus