TERVEYS
Whippetin rodunomaiset sairaudet ja viralliset terveystutkimukset/ ELL Jenni Ranki
Koiran hyvillä elintavoilla ja perushoidolla ei voida välttää perinnöllisiä sairauksia. Erityisesti seuraavat perinnölliset viat ovat whippeteille rodunomaisia ja niitä pyritään ennaltaehkäisemään järkevin jalostusvalinnoin ja tätä varten tehtävin terveystutkimuksin.
Sydänsairaudet
Sydämen vajaatoiminnassa, sydämen pumppaustehon heikentyessä, koiran rasituksensietokyky heikkenee ja koira väsyy ja laihtuu. Vajaatoiminnan hoitoon käytetään lääkityksiä, joilla voidaan vähentää oireita ja parantaa elämänlaatua. Vajaatoiminta lyhentää koiran eliniänodotetta. Sydänsairauksien yleisyys kasvaa iän myötä. Monet sydänsairaudet aiheuttavat auskultaatiossa kuultavan sivuäänen. Sivuäänen tai sairausepäilyn perusteella tai jalostuskelpoisuuden tutkimista varten sydän tutkitaan tarkemmin ultraäänitutkimuksella. Sivuääni voi olla myös fysiologinen eli harmiton. Suomessa whippettien sivuäänistä fysiologisia on jopa neljännes. Sivuäänen puuttuminen ei poissulje sydänsairautta.
Myksomatoottinen mitraaliläppärappeuma, MMVD eli ”läppävika” aiheuttaa edetessään sivuäänen ja johtaa vuosien myötä sydämen vajaatoimintaan. Suomessa virallisesti sydäntutkituista whippeteistä hieman yli 10 %:lla on läppävika, vaikka tutkittujen koirien keski-ikä on alle 5 vuotta.
Kennelliiton sydäntyöryhmän suosituswhippettien MMVD:n osalta: C-tuloksen saanutta koiraa ei käytetä jalostukseen ollenkaan. B-tulos MMVD:n osalta tarkoittaa, että ilman seurantaa ei voida arvioida onko kyseessä normaalilöydös vai läppäsairauden esiaste. Tämän vuoksi B-tuloksen saanutta koiraa tulee seurata MMVD:n varalta säännöllisesti (suositus 12kk välein). Jos B-tuloksen saanut koira ei kolmen vuoden kuluessa osoita sairauden etenemisen merkkejä (tulos pysyy B:nä), se voidaan yhdistää A-tuloksen saaneen koiran kanssa. Jos koira saa ensimmäisen kerran B-tuloksen vasta yli 10-vuotiaana, sitä voidaan käyttää jalostukseen A-tuloksen saaneen koiran kanssa.
Silmäsairaudet
Suomessa virallisesti silmätutkituista whippeteistä noin 10 % on saanut sairausdiagnoosin. Näistä yleisin on lasiaisen rappeuma. Kaihilöydöksiä rodussa esiintyy myös, muita silmäsairauksia esiintyy lähinnä yksittäisinä. Jotta tietoa perinnöllisten silmäsairauksien esiintymisestä ja mahdollisesti periytymismallista saataisiin, suositellaan silmätarkastusten tekemistä jalostukseen käytettäville koirille vuosittain ja muille esim. 1, 3, 6 ja 9 -vuotiaana.
Silmäsairaustyöryhmän päätös 18.3.2024 (1/2024): ECVO-manuaalin jalostussuositusten mukaan koiraa, jolla on todettu lasiaisen rappeuma ja/tai lasiaisvuoto voi harkiten käyttää jalostukseen. Koska sairautta esiintyy whippeteissä vielä melko vähän verrattuna esimerkiksi italianvinttikoiriin, työryhmä suosittelee, että sairasta yksilöä ei käytettäisi jalostukseen. Jos sairasta yksilöä käytetään, suositellaan se yhdistettäväksi kliinisesti terveeseen yksilöön. Lasiaisen rappeuman ja lasiaisvuoden välillä ei ole vakavuusasteita. Sairaus yleisimmin ilmenee keski-iän jälkeen ja etenkin urosten käytön osalta, tulisi jalostukseen käyttää vanhempaa urosta. Nuorten koirien jalostuskäyttö sairauden osalta on epävarmempaa, kuin vanhempien. Jalostuskäyttöä harkitessa on hyvä ottaa huomioon myös lähisukulaisten silmätarkastustulokset.
Selkäsairaudet
Whippettien perinnölliset selkämuutokset ovat spondyloosi, välimuotoinen lanneristinikama (LTV) ja nikamaepämuodostumat. Selkäperäinen kipu- ja jumiutumisoireilu ovat rodussa yleisiä. Oireiden yhteyttä perinnöllisiin selkäsairauksiin ei toistaiseksi tunneta.
Suurempi osa whippeteistä on lanneristinikaman suhteen epämuodostunut (LTV1-LTV4) kuin terve (LTV0). Yleisin löydös on LTV1, joka voi olla täysin oireeton mutta silti normaalista poikkeava. Toiseksi yleisin löydös on terve, mutta vakavammat LTV-asteet (2-4) kattavat noin 15% tutkituista koirista. Välimuotoisen lanne-ristinikaman tiedetään altistavan lumbosakraalistenoosille, joka saa aikaan kipua ja joissain tapauksissa neurologisia oireita cauda equina -hermokimpun jäädessä puristuksiin.
Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta suosittelee jättämään oireilevat koirat pois jalostuksesta. Kaikkia oireettomia koiria voi käyttää, mutta LTV1–LTV4 -tuloksen saaneet koirat suositellaan yhdistämään vain LTV0-koirien kanssa. Tällaisten yhdistelmien jälkeläisiä suositellaan kuvattavaksi.
Yhdistys on konsultoituaan Kennelliiton Jalostustieteellistä toimikuntaa päättänyt toistaiseksi poiketa ylläolevasta Suomen Kennelliiton selkäohjeesta siten, että myös kahden LTV1-tuloksen saaneen koiran yhdistelmä hyväksytään pentupalstalle suoraan ilman poikkeuslupaa.
Muut sairaudet
Terveystilastojen mukaan whippettien yleinen terveydentila vaikuttaa hyvältä, jopa erinomaiselta. Rodun geenipooli on hyvä. Kliinisesti sairaiden koirien jalostuskäyttö ei ole perusteltua. Muita kuin virallisin terveystutkimuksin vastustettavia, ainakin osin perinnöllisiä sairauksia, voidaan torjua vain jakamalla terveystietoja avoimesti. W-H:lla on tätä varten terveystaulukko, jonne omistajien toivotaan ilmoittavan sellaisia sairauksia ja terveysongelmia, joita virallisissa tietokannoissa ei näy. Tällaisia ovat mm. autoimmuunisairaudet, allergiat, epilepsia, kasvainsairaudet, välilevyn pullistumat ja piilokivekset. Myös kansainväliseen Whippet Archives-tietokantaan on toivottavaa ilmoittaa todettuja sairauksia.
JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA
TERVEYSTAULUKKO
Koiran omistaja voi ilmoittaa terveystaulukkoon kaikki sellaiset terveystiedot, jotka eivät näy KoiraNet Jalostustietojärjestelmässä. Jalostustoimikunta vastaa terveystaulukon päivityksestä ja ylläpidosta. Jos koirasi terveystulos tai kuolinsyy puuttuu listalta, voit toimittaa sen osoitteeseen whjalostus@gmail.com
TERVEYS- JA LUONNEKYSELY 2018
JALOSTUSTIETOJÄRJESTELMÄ
Kennelliiton KoiraNet Jalostustietojärjestelmään kirjataan automaattisesti kaikki virallisina tehtyjen terveystutkimusten tulokset, kuten sydänultra-, silmätarkastus- ja luustotutkimustulokset. Koiran omistaja voi ilmoittaa myös koiransa kuolinsyyn ja -päivämäärän joko Omakoira-palvelun kautta (Kennelliton jäsenet) tai lähettämällä tiedon kirjeitse tai sähköpostitse rekisterointi@kennelliitto.fi.
YHDISTYKSEN JÄRJESTÄMIEN LUENTOJEN ESITYKSIÄ JA MUISTIINPANOJA
Vintitkoiran tuki- ja liikuntaelimistön toiminta (Haka-päivä 2016), ft, MSc, FT Heli Hyytiäinen
Silmäsairausluento (2013), silmätarkastuseläinlääkäri Päivi Vanhapelto
Sydänpäivän luento (2012), pieneläinsisätautiopin dosentti Maria Wiberg
MUUT TILASTOT
AJANKOHTAISTA
Luonne- ja terveyskysely & ihanneprofiilikysely
Whippet-Harrastajat ry on lähettänyt kaksi kyselyä jsenistölleen sähköpostilla. Kaikkien, myös ei-jäsenten, toivotaan vastaavan molempiin kyselyihin. Kysely 1: Luonne- ja terveyskysely 2024 Jalostustoimikunta kerää päivitettyä tietoa rodun terveydestä ja luonteesta...
Kannusterahat tauolle vuoden alusta!
WHIPPET-HARRASTAJAT Ry:n KANNUSTERAHAT TAUOLLE 1.1.2023 Whippet-Harrastajat ry:n tietoon on tullut, että Verohallinto on tiukentanut tulkintaansa koirayhdistysten maksamien terveystutkimustukien suhteen. Maksettu tuki katsotaan saajansa verotettavaksi tuloksi ja...
Seniorikysely
Rakkaiden seniorikoiriemme hyvinvointi on meille ensiarvoisen tärkeää. Whippet-Harrastajat r.y.:n Jalostustoimikunta on laatinut lyhyen, mutta kattavan kyselyn koskien yli 8-vuotiaiden koirien hyvinvointia. Kysely on anonyymi. Tulokset koostetaan ja julkaistaan...
Whippettien DLA-Monimuotoisuus -raportti
Whippet-Harrastajat ry ja Hannes Lohen Koirien geenitutkimuksen tutkijaryhmä tekivät DLA-monimuotoisuus kartoituksen yhteisprojektina vuonna 2009. Tutkimuksessa tutkittiin mitä haplotyyppejä whippeteistä löytyy. Tutkimuksen raportti ja listaus osallistuneista koirista...
K8-sydänpäivä 30.10.2021
Tervetuloa Whippet-Harrastajat ry:n jalostustoimikunnan järjestämään K8-sydänpäivään! Aika 30.10.2021 klo 9-17 (Jokainen koira saa oman ajan, joka vahvistetaan ilmoittautujalle erikseen.) Paikka: Tuomarinkartanon Vinttikoirakeskus, Helsinki Mitä: Whippet-Harrastajat...
PEVISA-aloite jätetty yhdistykselle syyskokouksessa käsiteltäväksi
Yhdistys on vastaanottanut PEVISA-aloitteen jonka on allekirjoittanut 66 yhdistyksen jäsentä. PEVISA aloite käsitellään yhdistyksen syyskokouksessa 12.12.2020. Kokouskutsu lähetetään myöhemmin. Yleiskokous päättää aina PEVISAn mahdollisesta voimaantulosta, sen...