Ratajuoksu

RATAJUOKSU

Whippet on runsaslukuisin ratajuoksukokeisiin osallistuvista roduista. Ratajuoksukokeet ovat koiraurheilumaailman pikajuoksukilpailuja – nopeuskilpailuja, jossa koirat lähetetään lähtökopeista ovaalin muotoiselle radalle seuraamaan viehettä maalilinjan yli. Juostavat matkat vaihtelevat 280-680 m; whippetien suosituimmat matkat ovat 280 m ja 350 m, myös 480 m matkaa juostaan jonkin verran. Whippetin huippunopeudeksi on mitattu 56 km/h eli  etenemisnopeus on  n. 15,5 m/s. Ratajuoksussa menestyminen edellyttää koiran omistajan paneutumista lajin asettamiin vaatimuksiin koiran hyvinvoinnille, sen treenaamiselle, ruokinnalle ja lihashuollolle niin kilpailu- kuin lepokauden aikana. Koiralta laji vaatii nopeuden lisäksi fyysistä kuntoa, hyvää ajoviettiä ja taistelutahtoa – halua voittaa. Kilpailuja järjestetään myös hitaammille whippeteille, ns. Etanakilpailuihin voi osallistua koirat, jotka eivät ole saavuttaneet käyttövalioaikaa.

MITÄ RATAJUOKSUKILPAILUISSA TAPAHTUU?

Kun koiralla on kilpailukirja ja on aika osallistua ensimmäiseen kilpailuun. Olen koonnut seuraavaan juttuun omia kokemuksia ”mitä, missä, milloin” tapahtuu kun lähdetään kilpailemaan.

Ilmoittautuminen

Koira ilmoitetaan haluttuun kilpailuun kilpailukalenterissa olevaan ilmoittautumisnumeroon tai  -osoitteeseen. Kun ilmoittaudutaan puhelimitse on hyvä pitää käsillä kilpailukirja , sillä tietoja kuten; nimi, kilpailukirjan numero, sukupuoli, rotu, luokituspisteet ja juostavaksi haluttu matka tai kilpailu kysytään ilmoittautumisen yhteydessä. Kun tämä on hoidettu jäädään odottelemaan kilpailupäivää.

Valmistautuminen kilpailuun

Ennen kuin lähdetään kilpailupaikalle, tulee matkakassiin varata mm. kilpailukirja, rokotustodistukset, kuonokoppa, kilpailumanttelit, kunnollinen hihna ja kaulain, vesikuppi ja vettä sekä tietysti rahaa. Koiran fyysisen kunnon hankkiminenhan on hoidettu jo kuukausia enne kilpailuja eikä siis samana aamuna ole syytä tehdä rasittavia viimeistelyharjoituksia vaan kaikki voimavarat on syytä varata itse kilpailusuoritukseen. Koiran ruokinta tulee suorittaa vähintään neljä tuntia ennen suoritusta, mutta itse annan n.1/3 annoksen vähintään kuusi tuntia ennen kilpailuja tai jos kilpailu on hyvin aikaisin aamusta olen antanut ruuan edellisenä iltana suhteellisen myöhään. Täydellä vatsalla ei ole koirankaan mukava juosta.
Sitten vaan matkaan.

Kilpailupaikalla

Kun saavutaan kilpailupaikalle, etsitään sopiva paikka autolle, missä häiriötekijöitä on mahdollisimman vähän mahdollisuuksien mukaan. Kilpailupaikalla on hyvä olla hyvissä ajoin, n. 30 min ennen eläinlääkärin tarkastusta. Ensimmäisenä käydään ilmoittautumassa toimistoon, jonne luovutetaan kilpailukirja tulosten kirjaamista varten ja maksetaan ilmoittautumismaksu, sieltä saadaan kilpailun ohjelma, mistä selviää oman koiran lähtö, käytettävä mantteli, kilpakumppanit jne.. Näin ollaan kirjoittauduttu kilpailuun mukaan. Sitten mennään eläinlääkärintarkastukseen, missä eläinlääkäri tarkastaa koiran kilpailukunnon ja joko hyväksyy tai hylkää osallistumisen kilpailuun. Hylkäämisen syitä voi olla esim. nartulla alkanut kiima jne. Kun tarkastus on suoritettu ja koira on hyväksytty kilpailuun ,jäädään odottelemaan oman lähdön vuoroa.

Ennen omaa lähtöä koira lämmitellään kilpailualueen puitteissa ja viileällä säällä on syytä käyttää lämmitysmanttelia. Koiralle laitetaan ohjelman mukainen kilpailumantteli ja kuonokoppa otetaan käden lähettyville.

Lähtö

Kun oman koiran lähtö on käsillä, tulee olla hyvissä ajoin lähtöpaikalla. Koiralle laitetaan kuonokoppa juuri ennen rata-alueelle menoa. Radalle mennään ohjelman ilmoittamassa järjestyksessä, ensimmäisen koiran johdolla. Koirat esitellään ja jokainen nostaa koppinumeroa vastaavan lätkän, mikä osoittaa lähtökopin numeron, josta koira starttaa. Koppi nro.1 on rataan nähden sisin ja nro.6 vastaavasti uloin. Koppiarvonnan ja esittelyn jälkeen koirakot siirtyvät lähtökopeille, missä tarkastetaan kilpailuvarusteiden kunto ja oikeellisuus. Sen jälkeen siirrytään koppien taakse kukin lähtöarvontalapun osoittaman kopin kohdalle. Kun kaikkien lähtöön osallistuvien koirien varusteet on tarkastettu antaa lähettäjä luvan kopittaa koirat. Kopitus voi tapahtua nk. yhdessä- tai kahdessa aallossa, mikä tarkoittaa että yhdessä aallossa kaikki koirat kopitetaan samaan aikaan ja kahdessa aallossa puolestaan rytmissä 1,3,5 ja 2,4,6. Koiralta irrotetaan kaulain ja hihna ennekuin se päästetään/laitetaan lähtökoppiin eli koira juoksee ilman kaulainta -aina.

Lähettäjä on yleensä merkinnyt maahan viivan, jonka taakse kilpailuttajat siirtyvät kun kopitus on suoritettu. Lähettäjä avaa lähtökopit ja koirat säntäävät vieheen perään. Nyt voimme vain seurata, miten koirat suorittavat juostavan matkan ja kun viimeinenkin koira on saavuttanut maaliviivan antaa lähettäjä luvan poistua hakemaan koirat pysäytyspaikalta. Koira haetaan mahdollisimman ripeästi tai esim. kaveri voi hakea koiran pysähtyneen vieheen luota pois, jolloin saamme koiran nopeammin kiinni. Monesti näkee koiria, jotka ovat saaneet hampaisiinsa palan vieheestä eivätkä päästä irti millään. Näiden kohdalla tarvitaan terävää veistä tai saksia, joilla leikataan pala vieheestä ja saadaan koira irti vieheestä ja päästään jatkamaan kilpailuja. Samalla palautetaan lähtöarvontalappu ennekuin poistutaan radalta.

Lähdön jälkeen tuomaristo päättää mahdolliset tuomiot, jos tarkkailevat tuomarit ovat havainneet säännöistä poikkeavaa ja punaiset liput ovat nousseet, valkoiset liput tarkoittavat että lähdössä ei tapahtunut rikkeitä ja se hyväksytään. Ajanotto tarkistaa koirien juoksemat ajat videolta ja ylituomari vahvistaa ne, jonka jälkeen tulokset ilmoitetaan toimistoon kirjattavaksi kilpailukirjoihin. Tulokset kuulutetaan lähdön jälkeen.

Lähdön jälkeen

Kun koiran kanssa ollaan tultu pois radalta se jäähdytellään kävellen vähintään 20min. Sille annetaan juotavaa, tarkastetaan ettei ole sattunut mitään haavereita ja tarvittaessa huuhdellaan käpälät. Sen jälkeen voidaan käydä katsomassa ja kirjaamassa ohjelmaan tulokset ja hoitaa  seurustelut kanssakilpailijoiden ja tuttavien kanssa.
Jos koiralla oli vain yksi lähtö, se saa levätä esim. autossa kunnes on kotimatkan aika. Jos taas koiralla on vielä edessä toinen startti, annetaan koiran levätä ja ennen seuraavaa lähtöä toistetaan samat rutiinit kuin ensimmäiseenkin lähtöön.

Kun kilpailu on käyty ja toimisto on kirjannut tulokset koiran kilpailukirjaan on yleensä palkintojen jaon vuoro. Sitten voidaankin lähteä paluumatkalle.

Kotona jälleen

Kotiin päästyä koiralle annetaan normaali ateria. Varsinkin ensimmäisen kilpailun jälkeen koira saattaa pyytää useammin ulos tarpeilleen, sillä kova rasitus aiheuttaa nesteiden kertymisen, joka puolestaan aiheuttaa pissahädän normaalia enemmän. Sattuupa joskus, että aina ei keritä ulos asti kun pissavahinko sattuu lattialle. Muista ,että koirasi ei tee sitä tahallaan ikä sitä saa rangaista, se on tulosta kehon ylirasittuneisuudesta! tarkkaile koiraa muutaman päivä kilpailun jälkeen ja huolehdi että sillä on raikasta vettä saatavilla koko ajan. Tämän jälkeen jäädään suunnittelemaan/odottelemaan seuraavaa kilpailua.

Tässä oli hyvin pelkistetysti kerrottu kilpailupäivän tapahtumat kun kaikki sujuu niin kuin pitäisi.

Sari Tapaninaho

KÄYTTÖVALIOAJAT

Whippettien käyttövalioajat 1.1.2004 alkaen

 

Rata Matka Käyttövalioaika
Helsinki, Tampere Hyvinkää, Virpiniemi 280m

350m

480m

19.40

24.20

33.70

Muut 280m

480m

19.80

34.00