Ratajuoksu

RATAJUOKSU

Whippet on runsaslukuisin ratajuoksukokeisiin osallistuvista roduista. Ratajuoksukokeet ovat koiraurheilumaailman pikajuoksukilpailuja – nopeuskilpailuja, jossa koirat lähetetään lähtökopeista ovaalin muotoiselle radalle seuraamaan viehettä maalilinjan yli. Juostavat matkat vaihtelevat 280-680 m; whippetien suosituimmat matkat ovat 280 m ja 350 m, myös 480 m matkaa juostaan jonkin verran. Whippetin huippunopeudeksi on mitattu 56 km/h eli  etenemisnopeus on  n. 15,5 m/s. Ratajuoksussa menestyminen edellyttää koiran omistajan paneutumista lajin asettamiin vaatimuksiin koiran hyvinvoinnille, sen treenaamiselle, ruokinnalle ja lihashuollolle niin kilpailu- kuin lepokauden aikana. Koiralta laji vaatii nopeuden lisäksi fyysistä kuntoa, hyvää ajoviettiä ja taistelutahtoa – halua voittaa. Kilpailuja järjestetään myös hitaammille whippeteille, ns. Etanakilpailuihin voi osallistua koirat, jotka eivät ole saavuttaneet käyttövalioaikaa.

MITÄ RATAJUOKSUKILPAILUISSA TAPAHTUU?

Kun koiralla on kilpailukirja ja on aika osallistua ensimmäiseen kilpailuun. Olen koonnut seuraavaan juttuun omia kokemuksia ”mitä, missä, milloin” tapahtuu kun lähdetään kilpailemaan.

Ilmoittautuminen

Koira ilmoitetaan haluttuun kilpailuun kilpailukalenterissa olevaan ilmoittautumisnumeroon tai  -osoitteeseen. Kun ilmoittaudutaan puhelimitse on hyvä pitää käsillä kilpailukirja , sillä tietoja kuten; nimi, kilpailukirjan numero, sukupuoli, rotu, luokituspisteet ja juostavaksi haluttu matka tai kilpailu kysytään ilmoittautumisen yhteydessä. Kun tämä on hoidettu jäädään odottelemaan kilpailupäivää.

Valmistautuminen kilpailuun

Ennen kuin lähdetään kilpailupaikalle, tulee matkakassiin varata mm. kilpailukirja, rokotustodistukset, kuonokoppa, kilpailumanttelit, kunnollinen hihna ja kaulain, vesikuppi ja vettä sekä tietysti rahaa. Koiran fyysisen kunnon hankkiminenhan on hoidettu jo kuukausia enne kilpailuja eikä siis samana aamuna ole syytä tehdä rasittavia viimeistelyharjoituksia vaan kaikki voimavarat on syytä varata itse kilpailusuoritukseen. Koiran ruokinta tulee suorittaa vähintään neljä tuntia ennen suoritusta, mutta itse annan n.1/3 annoksen vähintään kuusi tuntia ennen kilpailuja tai jos kilpailu on hyvin aikaisin aamusta olen antanut ruuan edellisenä iltana suhteellisen myöhään. Täydellä vatsalla ei ole koirankaan mukava juosta.
Sitten vaan matkaan.

Kilpailupaikalla

Kun saavutaan kilpailupaikalle, etsitään sopiva paikka autolle, missä häiriötekijöitä on mahdollisimman vähän mahdollisuuksien mukaan. Kilpailupaikalla on hyvä olla hyvissä ajoin, n. 30 min ennen eläinlääkärin tarkastusta. Ensimmäisenä käydään ilmoittautumassa toimistoon, jonne luovutetaan kilpailukirja tulosten kirjaamista varten ja maksetaan ilmoittautumismaksu, sieltä saadaan kilpailun ohjelma, mistä selviää oman koiran lähtö, käytettävä mantteli, kilpakumppanit jne.. Näin ollaan kirjoittauduttu kilpailuun mukaan. Sitten mennään eläinlääkärintarkastukseen, missä eläinlääkäri tarkastaa koiran kilpailukunnon ja joko hyväksyy tai hylkää osallistumisen kilpailuun. Hylkäämisen syitä voi olla esim. nartulla alkanut kiima jne. Kun tarkastus on suoritettu ja koira on hyväksytty kilpailuun ,jäädään odottelemaan oman lähdön vuoroa.

Ennen omaa lähtöä koira lämmitellään kilpailualueen puitteissa ja viileällä säällä on syytä käyttää lämmitysmanttelia. Koiralle laitetaan ohjelman mukainen kilpailumantteli ja kuonokoppa otetaan käden lähettyville.

Lähtö

Kun oman koiran lähtö on käsillä, tulee olla hyvissä ajoin lähtöpaikalla. Koiralle laitetaan kuonokoppa juuri ennen rata-alueelle menoa. Radalle mennään ohjelman ilmoittamassa järjestyksessä, ensimmäisen koiran johdolla. Koirat esitellään ja jokainen nostaa koppinumeroa vastaavan lätkän, mikä osoittaa lähtökopin numeron, josta koira starttaa. Koppi nro.1 on rataan nähden sisin ja nro.6 vastaavasti uloin. Koppiarvonnan ja esittelyn jälkeen koirakot siirtyvät lähtökopeille, missä tarkastetaan kilpailuvarusteiden kunto ja oikeellisuus. Sen jälkeen siirrytään koppien taakse kukin lähtöarvontalapun osoittaman kopin kohdalle. Kun kaikkien lähtöön osallistuvien koirien varusteet on tarkastettu antaa lähettäjä luvan kopittaa koirat. Kopitus voi tapahtua nk. yhdessä- tai kahdessa aallossa, mikä tarkoittaa että yhdessä aallossa kaikki koirat kopitetaan samaan aikaan ja kahdessa aallossa puolestaan rytmissä 1,3,5 ja 2,4,6. Koiralta irrotetaan kaulain ja hihna ennekuin se päästetään/laitetaan lähtökoppiin eli koira juoksee ilman kaulainta -aina.

Lähettäjä on yleensä merkinnyt maahan viivan, jonka taakse kilpailuttajat siirtyvät kun kopitus on suoritettu. Lähettäjä avaa lähtökopit ja koirat säntäävät vieheen perään. Nyt voimme vain seurata, miten koirat suorittavat juostavan matkan ja kun viimeinenkin koira on saavuttanut maaliviivan antaa lähettäjä luvan poistua hakemaan koirat pysäytyspaikalta. Koira haetaan mahdollisimman ripeästi tai esim. kaveri voi hakea koiran pysähtyneen vieheen luota pois, jolloin saamme koiran nopeammin kiinni. Monesti näkee koiria, jotka ovat saaneet hampaisiinsa palan vieheestä eivätkä päästä irti millään. Näiden kohdalla tarvitaan terävää veistä tai saksia, joilla leikataan pala vieheestä ja saadaan koira irti vieheestä ja päästään jatkamaan kilpailuja. Samalla palautetaan lähtöarvontalappu ennekuin poistutaan radalta.

Lähdön jälkeen tuomaristo päättää mahdolliset tuomiot, jos tarkkailevat tuomarit ovat havainneet säännöistä poikkeavaa ja punaiset liput ovat nousseet, valkoiset liput tarkoittavat että lähdössä ei tapahtunut rikkeitä ja se hyväksytään. Ajanotto tarkistaa koirien juoksemat ajat videolta ja ylituomari vahvistaa ne, jonka jälkeen tulokset ilmoitetaan toimistoon kirjattavaksi kilpailukirjoihin. Tulokset kuulutetaan lähdön jälkeen.

Lähdön jälkeen

Kun koiran kanssa ollaan tultu pois radalta se jäähdytellään kävellen vähintään 20min. Sille annetaan juotavaa, tarkastetaan ettei ole sattunut mitään haavereita ja tarvittaessa huuhdellaan käpälät. Sen jälkeen voidaan käydä katsomassa ja kirjaamassa ohjelmaan tulokset ja hoitaa  seurustelut kanssakilpailijoiden ja tuttavien kanssa.
Jos koiralla oli vain yksi lähtö, se saa levätä esim. autossa kunnes on kotimatkan aika. Jos taas koiralla on vielä edessä toinen startti, annetaan koiran levätä ja ennen seuraavaa lähtöä toistetaan samat rutiinit kuin ensimmäiseenkin lähtöön.

Kun kilpailu on käyty ja toimisto on kirjannut tulokset koiran kilpailukirjaan on yleensä palkintojen jaon vuoro. Sitten voidaankin lähteä paluumatkalle.

Kotona jälleen

Kotiin päästyä koiralle annetaan normaali ateria. Varsinkin ensimmäisen kilpailun jälkeen koira saattaa pyytää useammin ulos tarpeilleen, sillä kova rasitus aiheuttaa nesteiden kertymisen, joka puolestaan aiheuttaa pissahädän normaalia enemmän. Sattuupa joskus, että aina ei keritä ulos asti kun pissavahinko sattuu lattialle. Muista ,että koirasi ei tee sitä tahallaan ikä sitä saa rangaista, se on tulosta kehon ylirasittuneisuudesta! tarkkaile koiraa muutaman päivä kilpailun jälkeen ja huolehdi että sillä on raikasta vettä saatavilla koko ajan. Tämän jälkeen jäädään suunnittelemaan/odottelemaan seuraavaa kilpailua.

Tässä oli hyvin pelkistetysti kerrottu kilpailupäivän tapahtumat kun kaikki sujuu niin kuin pitäisi.

Sari Tapaninaho

KÄYTTÖVALIOAJAT

Whippettien käyttövalioajat 1.1.2004 alkaen

 

Rata Matka Käyttövalioaika
Helsinki, Tampere Hyvinkää, Virpiniemi 280m

350m

480m

19.40

24.20

33.70

Muut 280m

480m

19.80

34.00

LUOKITUSPISTEET

Jotta voisimme sijoittaa koirat pisteiltään tasavertaisiin lähtöihin, on kehitetty luokituspisteet, joiden mukaan jokainen koira osallistuu kilpailuihin. Sijoituslähdöissähän koirat sijoitettiin mahdollisimman tasavertaiset pisteet omaavien joukkoon ja arvokilpailuissa koirat jaetaan alkuerälähtöihin erityisen kaavan perusteella ja jatkoon pääsee kulloisenkin kilpailun luonteen mukaisesti sille määrätyllä tavalla.

  • Koira aloittaa kilpailu-uransa aina 15 pisteellä.
  • Maksimipistemäärä 40 pistettä.
  • Minimipistemäärä 1 piste.
  • DISKVALIFIOINTI ei muuta pisteitä
  • KESKEYTYS ei muuta pisteitä

 

Lähdön luonneKoiriaSijoitus
IIIIIIIVVVI
Sijoituslähdöt
Alkuerälähdöt
Muut lähdöt
6+6+3+1-1-3-6
5+5+20-2-5
4+4+2-2-4
3+30-3
2+2-2
A-Finaali kun
on juostu alkuerät ja
niissä vähintään
7 koiraa
6+8+6+4+3+2+1
5+6+4+3+2+1
4+5+3+2+1

KOEMUODOT

SVKL koesäännöt, rataohje

Matkat vaihtelevat 280-680 m, suosituimmat matkat ovat 280 m ja 350 m, myös 480 m matkaa juostaan. Pitkiä matkoja kuten 680 m juostaan hyvin harvoin.

Avoimissa kokeissa urokset ja nartut juoksevat omissa koeluokissaan, mikäli rodun koeluokkaan osallistuu vähintään kuusi (6) urosta ja narttua. Tarvittaessa koirat jaetaan alkueriin. Jako suoritetaan niiden saavuttamien luokittelupisteiden (liite 9) mukaan siten, etteivät parhaat koirat joudu samaan alkuerään. Alkueristä jatkoonpääsy määräytyy joko sijoitusten ja/tai aikojen perusteella, finaalikoirien mantteliväri määräytyy paremmuusjärjestyksessä niin, että parhaalle punainen, toiselle sininen jne. (liite 7). Kun jatkoonpääsy ratkaistaan aikojen perusteella, luokan jokaisella koiralle on saatava aika automaattisella ajanottojärjestelmällä. Kun jatkoon on pääsemässä useampi koira samalla ajalla, ratkaisee ensimmäisen aikajuoksun aika, ja jos sekin on sama, ratkaisee arpa. Mitattavien rotujen ylikorkeat koirat kilpailevat omissa koeluokissaan.

Erikoiskilpailuissa kutsuminen tapahtuu ja koeluokat määräytyvät koekutsun mukaisesti. Lähtöjen kokoaminen ja jatkoonpääsy on ilmoitettava kilpailuohjelmassa. Jos muuta ei ole mainittu, menetellään kuten avoimessa kilpailussa.

Sijoituskilpailuissa koirat jaetaan roduittain, myös mitattavien rotujen osalta, niiden saavuttamien luokittelupisteiden (liite 9) mukaisesti siten, että lähdöt ovat mahdollisimman tasaisia. Veteraaneille voidaan järjestää omat koeluokkansa.

Kokeeseen osallistuvan koiran tulee olla rekisteröity Kennelliiton koirarekisteriin. Kokeeseen voidaan ilmoittaa koira, jonka viimeinen tulos on hyväksytty samalla kilpailukaudella. Hylkäys ilmoittautumisen jälkeen estää koiran osallistumisen. Voittaneen koiran nimen eteen omistaja on oikeutettu lisäämään merkinnän SRM- tai SVKLRM- ja kyseisen vuosiluvun. Mitattavien rotujen ylikorkeat koirat sekä rodut, joihin osallistuu vähemmän kuin kuusi (6) koiraa, kilpailevat Suomen Vinttikoiraliiton ratamestaruudesta (SVKLRM). Kokeen kulusta ja järjestelyistä on erillinen Kennelliiton ja Vinttikoiraliiton hyväksymä ohje (liite 13).

Tähtisprintteri-kilpailussa juostava matka on 280 metriä. Ilmoittautuessa koiralla tulee olla hyväksytty tulos. Voittaneen koiran nimen eteen on omistaja oikeutettu lisäämään merkinnän TS ja kyseisen vuosiluvun.

Kilpailuun saavat osallistua koirat, jotka kyseisenä vuonna täyttävät kolme (3) vuotta. Juostava matka on 480 metriä, paitsi Vinttikoiraliiton määrittelemille pienikokoisille roduille joiden kilpailumatka on 350 metriä, pois lukien pieni portugalinpodengo, jonka kilpailumatka on 280 metriä. Voittaneen koiran nimen eteen omistaja on oikeutettu lisäämään merkinnän DVR- ja kyseisen vuosiluvun.

Koirat saavat osallistua kilpailuun aikaisintaan sinä päivänä, kun ne täyttävät kuusi (6) vuotta. Veteraanimestaruuskilpailussa juostava matka on 280 metriä. Voittaneen koiran nimen eteen omistaja on oikeutettu lisäämään merkinnän VMR- ja kyseisen vuosiluvun.

 

Kilpailuun saavat osallistua koirat, joilla on hyväksytty tulos kyseiseltä kaudelta. Rodun koeluokka järjestetään vain, jos osallistujia on vähintään neljä (4). Juostava matka on 480 metriä, paitsi Vinttikoiraliiton määrittelemille pienikokoisille roduille joiden kilpailumatka on 350 metriä. Pois lukien whippet, jonka kilpailumatka on 480 metriä ja pieni portugalinpodengo jonka kilpailumatka on 280 metriä. Voittaneen koiran nimen eteen omistaja on oikeutettu lisäämään merkinnän JK- ja kyseisen vuosiluvun.

Kilpailu käydään kansainvälisillä säännöillä eli osallistumisoikeus on uroksilla korkeintaan 51cm ja nartuilla korkeintaan 48cm. Matkana 350m. Tämän kilpailun voittaja saa ylleen valkoisen, sinisellä kirjaillun palkintomanttelin. Lisäksi kilpailuissa voidaan jakaa CACIL.

KÄYTTÖVALION ARVO FIN KVA-R

Whippet voi saavuttaa käyttövalionarvon radalta juoksemalla viidessä (5) eri kilpailussa kahtena eri kilpailukautena kiinteällä juoksuradalla 280m, 350m tai 480m kullekin radalle määritellyn kv-ajan tai nopeammin, käyttövalion arvoon tarvittavat ajat on saatava vähintään kahdella eri radalla. Koiralta vaaditaan juoksutulosten lisäksi näyttelystä vähintään laatuarvostelun 2. palkinto koiran täytettyä 15kk.

KANSAINVÄLINEN KÄYTTÖVALION ARVO CIC

Koiralle, jolla on 3x CACIL tai 2x CACIL + 2 x R-CACIL kahden eri palkintotuomarin arvostelemana. CACIL on saatava kahdesta eri maasta ja toinen niistä on saatava omistajan tai rodun kotimaasta ja vähintään näytttelyarvostelu ”Erittäin Hyvä” EH väh. 15kk iässä kansainvälisessä näyttelyssä, myönnetään kansainvälisen käyttövalion arvo.

CACIL tarkoittaa kansainvälisen käyttövalion arvoon oikeuttavaa sertifikaattia, joka myönnetään kansainvälisissä käyttökokeissa luokasta ja koiran iästä riippumatta koiralle, jonka sukutaulussa on vähintään kolme polvea saman rotuisia tai saman rodun muunnoksia rekisteröityjä koiria.

FCI on lisäksi vaatinut CACILia myöntäessään, että kokeeseen on osallistuttava vähintään 6 koiraa ja että voittajakoiran tulos on erinomainen.