HOITO JA AKTIVOINTI

HOITO JA AKTIVOINTI

Teksti: Marita Furu

Whippet on helppohoitoinen koira. Viikottaiseen hoitoon kuuluu kynsien leikkaaminen ja mielellään myös hampaiden pesu/putsaus. Uulkoilun jälkeen riittää yleensä tassujen ja mahanalusen kuivaaminen pyyhkeellä, whippetiä ei tarvitse pestä kuin tarvittaessa.

Whippetin ruokinta ei yleensä aiheuta ongelmia, hyvälaatuinen ruoka pitää lihakset ja turkin kunnossa. Lihava whippet on aika harvinainen tuttavuus, joillekin yksilöille voi ennemminkin olla vaikeaa pysyä ”sopivassa” lihassa eli koira voi olla hieman liian laiha. Toiset ruokkivat whippetinsä hyvälaatuisella kuivamuonalla, toiset suosivat luonnonmukaisempaa ruokaa, molemmilla tavoilla päästään hyvään lopputulokseen.

Voidakseen hyvin vaatii whippet liikuntaa eri muodoissaan, peruskuntoa ylläpidetään kävelyillä hihnassa tai pyöräillen, mutta henkistä puolta tyydyttää eniten vapaana juokseminen spurtteineen, joko yksin tai kaverin kanssa. Metsälenkeistä nauttivat niin nuoret kuin vanhatkin whippetit, rauhallisempi etenemistahti metsän tuoksuja nuuhkien onkin monen veteraaniwhippetin päivän kohokohta!

Whippet niinkuin muutkin koirat tarvitsevat myös henkistä aktiviteettia. Koiran kanssa yhdessä toimiminen parantaa myös koiran ja omistajan suhdetta ja paljastaa useasti koirasta aivan uusia ominaisuuksia. Koiramaailman uudempiin tuuliin kuuluu esimerkiksi termi aktivointi, mikä sinällään ei ole mikään eriytynyt laji vaan yhtälailla rata- ja maastojuoksut, agility, tottelevaisuuskoulutus ynnä muut ovat koiran aktivointia. Tässä esittelyssä tarkoitan aktivoinnilla sitä toimintaa, jota jokainen koiranomistaja voi koiralleen tarjota kotioloissa ja arkipäivän elämässä.

Aktivoinnin perimmäisenä päämääränä on saada koira ”ajattelutyöhön”. Monelle ”citykoiralle” pelkkä luonnossa liikkuminenkin tarjoaa pähkäiltävää ja parantaa tasapainoaistia, mikäli koira ei ole tottunut kulkemaan epätasaisessa maastossa (esimerkkinä metsämaasto), ylös-alas mäkiä, purojen halki jne. Nenätyöskentely on mitä parhainta koiran aktivointia, jäljestäessään koiran on keskityttävä selviytyäkseen tehtävästä. Perinteinen palveluskoirien haku on myös whippetille mieluista, ainakin omat koiramme ovat treeneihin päästessään melkein revenneet liitoksistaan. Mikäli perheestä löytyy useampi kuin yksi ihminen, eivät järjestelytkään tuota ongelmia. Ihmisiä ujostelevalle koiralle voi löytyä apu esim. haussa käytetystä makkararingistä! Erilaiset ongelmien ratkaisut päästävät omistajan helpommalla, tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi esteiden kiertäminen, namin etsiminen piilosta tai purkista esille saaminen. Sirkustemppujen opettaminen ei ole välttämättä niin yleishyödyllistä mutta tarjoaa ainakin hupia ja koiralle tekemistä. Aktivoivaa toimintaa voi mielinmäärin itse koiralleen keksiä kun koira jo aiemmat hallitsee. Aktivoinnista löytyy mukavasti kirjallisuuttakin, teoksia löytyy kirjastoista ja kirjakaupoista.